Acupunctuur

Acupunctuur is een techniek uit de Chinese Geneeskunde waarbij zeer dunne naaldjes worden geprikt in acupunctuurpunten op de meridianen van het lichaam. Wist je dat er meer dan 400 punten zijn? De gekozen punten zijn afhankelijk van de diagnose. Deze naaldjes beïnvloeden de stroom van Qi, ook wel energie, van het lichaam en bevorderen het herstel van balans in lichaam en geest. De technieken uit de Chinese Geneeskunde zorgen ervoor dat het vermogen van het lichaam om zichzelf te genezen, wordt gestimuleerd waardoor er weer balans ontstaat. Hierdoor verdwijnen of verminderen de klachten en aandoeningen. Reeds 4000 jaar geleden werd de Chinese Geneeskunde al in China toegepast bij allerlei ziektes en aandoeningen. Tegenwoordig maken steeds meer mensen in het Westen ook gebruik van deze vorm van geneeskunde, het wordt steeds populairder en bekender.

Acupunctuurnaalden
De acupunctuurnaalden die worden gebruikt, zijn steriel verpakt en voor eenmalig gebruik. Ze zijn ontzettend dun. Ze zijn niet hol zoals sommige mensen denken en je brengt geen vloeistof er mee in. Er zijn mensen die naalden van te voren heel eng vinden, maar toch blijkt de behandeling vervolgens heel erg mee te vallen. Het is vaak ook een kwestie van niet weten wat je te wachten staat. De naalden worden gedurende 20-30 minuten in het lichaam gehouden. Gedurende deze tijd ligt u ontspannen op een behandeltafel. Daarna worden de naalden weer verwijderd. De ervaring van mijn cliënten is dat zij weinig tot niets merken van het prikken van de naaldjes. Je hoeft je daar geen zorgen over te maken. Wat daarentegen wel vaak voorkomt is dat de cliënt bepaalde energieën kan voelen.

Acupunctuur werkt ook preventief
Omdat acupunctuur ook het zelfherstellend vermogen van het lichaam verbetert en het immuunsysteem optimaliseert, heeft acupunctuur naast een specifieke genezende werking, ook een preventieve werking op toekomstige klachten. Het versterken van het immuunsysteem kan met name voor ouderen zeer fijn zijn, omdat zij van zichzelf vaak een wat lagere weerstand hebben.

in de praktijk

Technieken

Moxa

Moxa wordt veel gebruikt in de acupunctuur. De acupunctuur punten op het lichaam worden verwarmt met behulp van een moxa stick, ofwel bijvoetskruid. Tijdens de moxa therapie wordt de moxa stick boven de huid gehouden, dit is niet pijnlijk maar voelt lekker warm. De warmte dringt diep door in de huid en in de meridianen. Bepaalde acupunctuur punten, organen en energie stroom kan worden gestimuleerd. Moxa therapie is o.a. heel bekend ook bij de behandeling van stuitligging van baby's, maar ook voor verwarmen of verminderen van allerlei soorten pijn. In de praktijk werken bij ook met moxa lampen.

Electro Acupunctuur

Electro Acupunctuur, ofwel electro stimulatie, is een vernieuwende vorm van acupunctuur waarbij lichte electrische stromen op bepaalde acupunctuur punten worden toegepast. Het stimuleren van de acupunctuurpunten zorgt er voor dat pijnklachten effectief worden verholpen zoals bijvoorbeeld rugpijn, neuropathie, tenniselleboog, frozen shoulder en knie klachten. Tegelijkertijd zorgt een behandeling met electro acupunctuur ervoor dat u zich energieker voelt. De lichte stroomimpulsen versterken de werking van de naalden. Deze stimulatie is geheel pijnloos, u ervaart een licht tikkend of tintelend gevoel.

Cupping

Cupping is een belangrijk onderdeel van de traditionele Chinese Acupunctuur. Het wordt o.a. gebruikt om het lichaam te helpen met het afvoeren van afvalstoffen. De speciale cups trekken de huid vacuum. De huid wordt gestimuleerd, en de doorbloeding wordt verbeterd. Het wordt ingezet met allerlei vormen van pijn, blessures of ter ontspanning van de spieren.

Gezondheid hangt af van een goede balans in lichaam en geest. En weet dat ieder mens een zelfgenezend vermogen heeft, alleen heeft het soms een zetje nodig. Met acupunctuur help je het lichaam in balans te komen.

Hoe gaat dat in zijn werk?

Eerste consult

Tijdens de eerste afspraak maken we kennis met elkaar en volgt er een intakegesprek. Tijdens de intake stel ik vragen over je klachten en wat er precies speelt. Daarnaast bekijk ik je tong en voel ik je polsen. Er volgt een diagnose en een behandelmethode uit.   Samen gaan we kijken naar wat acpunctuur precies voor je kan betekenen. Tijdens de eerste afspraak behandel ik ook meteen.

De naalden vallen heel erg mee.
Als je nog geen ervaring hebt met acupunctuur dan wil ik je graag vertellen dat je helemaal niet bang hoeft te zijn voor de behandeling. Misschien stelt het je gerust dat bijna alle cliënten die bij mij voor het eerst in behandeling komen allemaal aangeven dat het heel erg mee valt.

Acupunctuur werkt met de natuurlijke vitale energie van het lichaam, Qi genoemd. Het basisprincipe van acupunctuur is dat er ‘prikkels’ gegeven worden die de Qi-stroom zodanig beïnvloeden dat het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt geactiveerd om weer in balans te komen.

Een eerste intake inclusief eerste behandeling duurt 90 minuten en een vervolg consult 50 minuten

Er wordt met zeer dunne naaldjes in de acupunctuur punten geprikt.

De naaldjes blijven even staan, en de patient blijft ontspannen liggen.

''Na ruim 8 maanden met hielspoor 'gelopen' te hebben uiteindelijk bij Monique terechtgekomen. Had ik natuurlijk veel eerder moeten doen. Na vijf behandelingen en met wat simpele oefeningen ben ik nu weer helemaal blij. Dank je wel Monique!''

Naast acupuncturist, ben ik ook herbalist, specialist in Chinese Medicijnen. Voor bepaalde klachten, zet ik soms ook kruiden in. 

Als ik vind dat het echt nodig is voor sneller en beter herstel, zal ik indien gewenst, ook Chinese kruiden voor iemand bestellen.
Ik heb bij zeer uiteenlopende klachten gezien dat ze een fantastisch resultaat kunnen geven.